Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

FUNCŢIONAREA PROTEZEI AUDITIVE

Protezele auditive retroauriculare trebuie verificate zilnic, dimineaţa,  înainte de a le pune copilului la urechi. Seara, când protezele sunt scoase din urechi,  olivele trebuie curăţate ( spălate cu apă şi uscate) , bateriile se scot din compartimentul lor şi apoi aparatele se aşează în cutie.

Pornirea unei proteze auditive este uşoară, îi punem o baterie bună în interior şi de la butonul ON ( OFF ) o pornim, o fixăm pe M, proteza nu funcţionează dacă este fixată pe T.

  Atenţie, să fie bateria corect pusă cu semnul  + la+.

Dacă aparatul auditiv emite un piuit, înseamnă că funcţionează.

Pusă la ureche, dacă  auziţi că proteza funcţioneză cu intermitenţe, în acest caz strângeţi corpul protezei în timp ce ţiuie, dacă se opreşte,  acest lucru ne poate sugera că proteza s-ar putea să funcţioneze intermitent, pornind şi oprindu-se într-una de la un contact.  Puteţi remedia sunetul intermitent dacă  o închideţi şi o porniţi de câteva ori,  întrerupătorul are contactele defecte sau  pot fi deficitare contactele bateriei, verificaţi contactele sau, dacă defecţiunea este de la tubul răsucit, acesta se poate îndrepta sau înlocui.

  Important de ştiut

Calitatea sunetului trebuie verificată zilnic, pentru a nu exista distorsiune. Dacă sunetul este neclar:

–         verificaţi proteza să fie pornită şi bateria să fie bună,

–         fixaţi volumul la aproximativ 1 (unu),

–         vorbiţi dv, ascultând cât mai aproape de ureche, tinând proteza între degete, la microfonul care este poziţionat la baza aparatului,

–         sunetul poate fi metallic, dar NU trebuie sa fie distorsionat.

TARE, nu înseamnă şi BINE!!!!

Când proteza ţiuie ascuţit (fluieră) în urechea copilului, verificaţi DACĂ:

–         oliva se potriveşte exact în ureche,

–         oliva este blocată cu cerumen,

–         volumul aparatului este la maxim,

–         tubul de ieşire sau cotul este bine prins de proteză,

–         tubul prins în olivă este cumva rupt sau fisurat.

        Verificaţi ca olivele să fie curate şi bine finisate.

Olivele trebuie să fie fixe în ureche dar, olivele prea fixe sau prost fixate pot produce senzaţii dureroase în ureche. Materialul, din care se confecţionează olivele pentru copii este moale, pentru a nu fi respinse de către copil.

Nu trebuie neglijată nici cea mai mică defecţiune a protezelor auditive şi, în acest caz, este necesar să vă adresaţi centrului audioprotetic de unde aţi primit proteza.

       ÎI PUTEM AJUTA IUBINDU-I!

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo