Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

FACTORII CARE INFLUENŢEAZĂ O LABIOLECTURĂ EFICIENTĂ

    Componentele importante ale labiolecturii sunt;

-componenta vizuală,

-verbomotorie

– înţelegerea ( ca proces al gândirii).

Respectaţi regulile de mai jos şi ţineţi cont de complexitatea mecanismelor citirii labiale, îmbinaţi tehnicile de lucru pentru citirea de pe buze cu cele ale articulaţiei corecte.

 REGULI:

– Fiţi la acelaşi nivel fizic cu copilul mereu cu faţa spre copil.

– Aveţi grijă, să aveţi dv mereu lumina din faţă.

– Este importantă distanţa când vorbiţi cu cineva care vă citeşte de pe buze,  cea mai potrivită este de 0,6  pâna la 1, 5 m.

– Evitaţi, pe cât posibil, să faceţi mişcări sau gesturi cât timp vorbiţi unui copil care vă citeşte de pe buze.  NU întoarceţi capul într-o parte şi în alta!!!

– Există cuvinte invizibile la citirea lor pe buze, căutaţi să le înlocuiţi pentru copilul mic (ex: cuvântul „hai” spus împreună cu gestul sau înlocuit cu „vino”şi semnul).

În raport de  vârsta copilului, gradul deficienţei auditive şi etapei de formare a limbajului verbal există trei tipuri de labiolectură :

a.  labiolectura ideo-vizuală,

b.  labiolectura vizual-fonetică şi

c.  labiolectura ideo-vizual-fonetică.

Citirea de pe buzele persoanelor cunoscute, apropiate copilului, uşurează perceperea vizuală a sunetelor.

Citirea de pe buze este o activitate foarte obositoare, cere multă atenţie şi concentrare mare din partea copilului, nu-l solicitaţi mult timp, vă veţi da singuri seama când începe să obosească.

Exerciţiu pentru dv:

Încercaţi dv, cu sonorul închis la televizor, la o emisiune de ştiri, să înţelegeţi ce vorbeşte prezentatorul şi observaţi cât efort depuneţi ca să înţelegeţi ceva.

Aţi reuşit?

Aşa vă veţi da seama de efortul copilului.

       ÎI PUTEM AJUTA IUBINDU-I!

 

 

       

 

 

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo