Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

TULBURĂRI PSIHOMOTORII

Tulburările psihomotorii şi vizuale sunt întâlnite la copiii hipoacuzici ca deficienţe asociate. Acestia, pe lângă surditate, pot prezenta deficienţe vizuale, de psihomotricitate sau disfuncţii vizual-motorii.
Copiii cu o coordonare vizual-motorie slabă vor avea dificultăţi de adaptare la cerinţele mediului, autonomiei personale (dificultăţi în coordonarea oculo-motorie şi dinamica bimanuală ceea ce va afecta învăţarea scrisului, activităţile de modelare, desen, ş.a.).
Tulburările psihomotorii au multe clasificări, acestea sunt în funcţie de specialitatea autorilor (psihopedagogi, psihiatrii, medici neurologi etc.).
Putem enumera următoarele tulburări psihomotorii:
• tulburări ale motricităţii (tulburări de echilibru, de coordonare, debilitate motrică);
• tulburări de lateralitate;
• instabilitate psihomotorie;
• tulburări de schemă corporală;
• tulburări de orientare şi structurare temporală;
• tulburări de orientare, organizare şi structurare spaţială;
• tulburări de realizare motrică (apraxia, dispraxia, disgrafia motrică);
• tulburări psihomotorii de natură afectivă.
Activităţi de recuperare a coordănării vizual-motorii şi a tulburărilor psihomotorii se fac în cadrul orelor speciale de CDF (corectarea deficienţelor fizice) şi în activităţile zilnice prin activităţi sau acţiuni în care este implicată coordonarea vizual-motorie. Înainte de a începe o activitate la clasă (art-terapie, scris, decupaj, construcţii, jocuri colective, etc.) se va face un program scurt, de câteva minute, de gimnastica specifică pentru fiecare grup de muşchi. Acesta, pe lângă activităţile profesorului specializat în corectarea tulburărilor psihomotorii, contribuie la îmbunătăţirea dificultăţilor de coordonare generală.

IUBINDU-I ÎI PUTEM AJUTA!

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo