Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

JOC

Despre joc s-au scris multe cărţi, sunt multe site-uri care dau definiţii ale jocului, fac clasificări, descriu rolul si importanţa lui în dezvoltarea copilului cu exemple de jocuri didactice în grădiniţă, la preşcolari, jocuri în aer liber, jocurile împreună cu părinţii, jocurile pentru adulţi etc.
Doresc să fac cunoscut (parţial şi selectiv) cursul elaborat de doamna profesoară Ricarda Maria Terschak (din anii 2001-2002 ) pentru a ne îmbogăţi sufleteşte şi pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie.
  BAZELE JOCULUI
1. Esenţa jocului
Unii autori susţin că jocul ar fi mai vechi decât cultura. Aceste păreri se bazează pe o analogie cu joaca animalelor care nu au avut nevoie de cultură pentru a se juca si nici nu au învăţat de la om să se joace. Jocul este pentru animal un fel de instinct.
JOCUL este o preocupare esenţială a existenţei, nu doar a oamenilor ci şi a animalelor, diferenţierea se observă în perioadele în care jocul le ocupă viaţa. Animalele se joacă doar în puţinele luni ale copilăriei şi apoi, în calitate de părinţi, încă o dată cu puii.
Omul în schimb se joacă pe parcursul întregii sale vieţi.
Toate trăsăturile fundamentale ale jocului uman le regăsim în jocul animalelor.
Enumerăm: invitaţia la joacă, respctarea anumitor reguli, atitudinea din timpul jocului care este amuzantă ş.a., se pot observa urmărind joaca unor căţeluşi.
Căţeluşii se joacă de-a prinselea, de-a v-ati ascunselea etc. care sunt jocuri cunoscute şi practicate de copiii noştri.
Jocul este o necesitate?
Animalul mic, în timpul jocului, nu se gândeşte la învăţarea unor tactici de apărare sau de conservare a speciei, nici la întărirea muşchilor sau la dezvoltarea simţurilor necesară pentru supravieţuire. Animalul pur şi simplu    s e    j o a c ă .

“ Esenţa jocului constă în ceva imaterial, care-şi are sursa într-un dor prea puţin conştientizat şi chiar inexprimabil – dorul după o stare de altădată, când toate erau mai bune, când toate erau în ordine, când încă nu exista nici răul, nici minciuna, nici timpul, nici suferinţa, nici moartea…”

Sursa:
Pedagogia jocului, 2001-2002,
prof. Ricarda Maria Terschak

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo