Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

SCURTĂ ISTORIE A JOCULUI

În vechile aşezări umane, în mormintele descoperite în diferitele părţi ale lumii (Egipt, Siria, Liban, Grecia, Roma antică, America), s-au păstrat pe lângă podoabe, arme, unelte şi jucării sau jocuri, ceea ce ne relatează faptul că omenirea a cunoscut şi a practicat jocul din timpurile cele mai vechi. În mormintele egiptene s-au găsit păpuşi vechi de 3.500 de ani.

Aşa zisul “joc”, ca şi dans folcloric al diferitelor popoare, este un obicei străvechi care atestă îndeletniciri comune ale unor grupuri sau comunităţi de oameni.

În limba franceză, noţiunea românească de joc, s-a păstrat sub noţiunea de “jeu”, care înseamnă atât dans, cât şi joc şi bucurie.

 

Vechimea şi răspândirea unor jocuri cunoscute şi azi.

 

Jocurile pe “tablă”, “tăblii” sau scândurele, adică pe un suport fix, care au însemnate pe ele diverse figuri sau câmpuri, ar fi ŞAHUL, MOARA, DAMĂ. Aceste jocuri sunt cunoscute şi sunt atestate prin documente scrise ca având o vechime considerabilă, peste 4.000 de ani şi se găsesc în toate culturile.

 

                     Jocuri pentru doi jucători:

 

ŞAHUL, se presupune că s-a născut în India, de unde, prin Persia, Arabia a ajuns în Europa. Fiecare epocă, fiecare cultură, fiecare popor a mai adăugat câte ceva la regulile acestui joc.

SHATARAUNGA se consideră cea mai veche variantă a şahului, în India. Figurile acestui joc sunt vaporul, calul, elefantul, regele şi ţăranul.

 

Jocul DAMĂ are o vechime doar de aproximativ 600 de ani şi s-a născut în Europa. Diferitele popoare care au îndrăgit şi-au practicat acest joc, i-au dat difeite denumiri, cum ar fi: Draught, Reversi, Chaos, Seega, Tablut s.a.

 

BACKGAMMON (jocul care la noi se numeşte Table) a fost cunoscut atât vechilor Sumerieni cât şi în vechiul Egipt. Romanii l-au jucat, se pare, cu aceleşi reguli ca astăzi la noi.

 

Jocul GO, China, este unul dintre cele mai vechi jocuri pe support fix.

 

                    Jocuri pentru doi sau mai mulţi jucători:

 

JOCURI PE SUPORT FIX CU ZARURI

 

Zarurile au o vechime impresionantă, de 5.000 de ani, au fost descoperite într-un şantier arheologic din sud-estul Iranului de astăzi.

 

PICHISI  este un joc care a luat naştere în India, unde se mai joacă şi astăzi. Se juca cu scoici. Jocul se aseamănă cu „Nu te supăra frate”.

 

DOMINO este un joc foarte vechi din China. În Europa este atestat prima dată în Italia.

REMI, este un joc cu o vechime de 200 de ani. Domino-ul, poate fi considerat un precursor al jocului de Remi care este un joc cu o istorie milenara in China.

 

MANCALA (se joacă 2 persoane) este un joc străvechi din Egipt, în decursul secolelor a cucerit Africa şi o mare parte a Asiei. Variantele acestui jo poartă diferite denumiri: WARI (Ghana), OBRIDJIC (Nigeria), KUITHI (Kenia), PUHULMUTI (Ceilon), GALATJANG (Indonezia) ş.a.

 

 

JOCURI CU ZARURI, FARĂ SUPORT FIX

 

De mai bine de 5.000 de ani “se dă” cu zarurile, la început cu scoici, cu pietricele, cu beţişoare, etc.

Jocul cu zarurile este introdus probabil de vraci, de preoţi, de preotese, în încercarea de a descifra voinţa lui Dumnezeu precum şi viitorul. Mai târziu, zarul s-a desprins din zona oracolului devenind un joc de sine stătător.

Atât jocul cât şi zarul se pretează foarte bine pentru a înşela, a trişa. Romanii au prelucrat zarurile ca ele să cadă după necesităţi.

 

CĂRŢILE DE JOC

au apărut, se pare , undeva în Tibet, India sau China, regiune cunoscută ca patria de origine şi a altor jocuri clasice cum ar fi şahul, dominoul sau Go-ul.

Cărţile de joc au pătruns în Europa la sfârşitul secolului al XIV-lea, fiind semnalate în ţările mediteraneene, aduse, se pare, de arabi sau de marinarii italieni.

 

JOCURILE OLIMPICE, sunt tot jocuri, dar sportive. Important este ca jocurile sportive să nu fie denaturate din dorinţa de a câştiga doar bani.

Primele Olimpiade, în Grecia, s-au desfăşurat după o regulă severă: pe tot parcursul Olimpiadei, nu se practicau lupte, nu se duceau războaie, pe stadion nu se intra cu arme. Olimpiada însemna: PACE.

 

Acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de jocuri şi variantele lor, cunoscute în lume din cele mai vechi timpuri.

 

 

Sursa:

Pedagogia jocului, 2001-2002, Pag. 10 – 12;

doamna prof. Ricarda Maria Terschak

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo