Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

CARACTERISTICI ALE JOCULUI

Noţiunea de “joc” rămâne izolată de toate celelalte forme de manifestare umană, începând cu cele biologice (în evoluţia din punct de vedere anatomic şi fiziologic), până la cele psihice şi psihologice.

Jocul nu se poate amplasa în nici o formă a vieţii anatomice, nici în a celei spirituale , nici a celei sociale.

                   Unele caracteristici ale jocului:

  • Jocul este liber, aduce sentimental de libertate.
  • Jocul nu face parte din cotidian, ci este o ieşire din viaţa de zi cu zi; este o sferă limitată în timp în care omul îşi trăieşte clipele în afara timpului şi a spaţiului. Copilul, jucându-se, se poate transpune foarte uşor în trecut sau în viitor, la fel de natural cum se află în prezent. Colţişorul lui de joacă se poate lărgi, într-o clipă poate să devină o pădure tropicală, un palat sau o mare îndepărtată, etc. În subconştient, cel care se joacă, stie prea bine că totul nu este decât un joc dar, în acelaşi timp, este atât de absorbit de joc încât se află parcă în mod real în acel spaţiu, spaţiul de joacă, în acel timp în acea ipostază închipuită (rolul de: mama, tata, medicul, pisica…) făcând în realitate acea activitate pe care o mimează.
  • Jocului îi sunt specifice însuşirile de ritm, armonie şi ordine.

Regulile unui joc sunt absolut obligatorii pentru toţi participanţii şi sunt incontestabile. Jucătorul care nu se supune strică jocul.

Jucătorul care joacă necinstit îl transformă în cotidian, în hoţie.

Jucătorul care se ceartă cu partenerii distrug armonia din timpul jocului transformând-o în ceartă, care duce la neînţelegeri.

  • Comunitatea de joc, adică grupul de copii sau adulţi care se adună în mod regulat la joc, are tendinţa de a-l permanentiza.
  • Jocul nu este legat de nici un interes material direct, prin joc nu se urmăreşte nici un fel de folos. Cei care “se joacă” pe bani, nu se “joacă”, urmăresc doar câstigul şi transformă jocul într-o afacere camuflată. Prin joc nu se urmăreşte nici un folos, nici onoare, nici publicitate.

Jucaţi-vă frumos, jucaţi-vă cu copiii dumneavoastră respectând regulile, creând o atmosferă plăcută, veselă şi caldă.

                        

 

Sursa:

Pedagogia jocului, 2001-2002, Pag. 8 – 10;

Doamna prof. Ricarda Maria Terschak

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo