Psihopedagogie Speciala

Dezbateri,indrumari,sugestii si informatii in legatura cu depistarea si protezarea timpurie a copilului deficient de auz.Terapii auditiv-verbale pentru copilul care are dificultati de pronuntie si e hipoacuzic. Relatia parinti-copil cu deficienta auditiva, protezat sau cu implant cohlear.

RSS 2.0

JOCUL FUNCŢIONAL

Jocul funcţional

Prin jocul funcţional se stabileşte relaţia între dezvoltarea senzorio-motrică şi cea cognitivă a copilului. În cadrul acestui gen de joc se foloseşte tot ceea ce s-a însuşit cu ocazia exerciţiilor senzorio-motrice: aceleaşi forme geometrice, aceleaşi sunete, aceleaşi obiecte sau jucării, însă, toate acestea nu vor rămâne doar forme, mărimi, culori, intensităţi etc. ci, de exemplu:  din două forme geometrice (pătrat şi triunghi), se va construi o casă, din mai multe case se va construi un sat; din cercuri, buline mari şi mici vom forma un om de zăpadă; culorile învăţate la exerciţiile vizuale, vor servi la executarea unor tablouri iar sunetele învăţate şi recunoscute în jocurile auditive (tare-încet, subţire-gros, rar-repede) vor deveni melodii.

        Concluzia care reiese din cele afirmate mai sus este că: aceloraşi elemente, cunoscute la jocul senzorio-motric, li se dă o altă funcţie.

Din exemplele de mai sus reiese funcţia primită:

 • două figuri geometrice primesc funcţia de „casă”;
 • două sau mai multe sunete primesc funcţia de „melodie”;
 • literele devin cuvinte, cuvintele devin povestiri;
 • cuburile din lemn, piesele de LEGO, vor deveni turnuri, ziduri, case, maşini, etc.

 

MATERIALELE DE BAZĂ FOLOSITE:

 1. Materiale oferite de natură: apă, pământ şi nisip, pietre de diferite mărimi, lut, frunze uscate, flori vii sau uscate, pene, paie şi fân, mătasea şi frunzele de porumb, scoici, crenguţe, conuri de brad, diverse seminţe, trestie, coaja de copac, rafie, fructe şi legume, etc.
 2. Materiale diverse: şerveţele, cutii de carton, cutii de conserve, tevi, tuburi, paie din plastic, cartoane, resturi de materiale textile, stiropor, pet-uri etc.

Materialul indicat este orice material de bază care permite ca prin tăiere, modelare, lipire, găurire sau pictat, desenat, să rezulte ceea ce dorim să confecţionăm.

Ce fel de obiecte funcţionale se pot confecţiona? Putem confecţiona jucării, instrumente muzicale, materiale didactice, ornamente pentru pavoazarea de sărbători, tablouri, felicitări, etc.

Trusa de lucru trebuie să conţină: o planşă suport pentru protejarea mesei de lucru, foarfece, cuţit, linie şi echer, creioane negre, creioane colorate, carioci, pensule, acuarele, gumă de şters, ace, aţa, lână, sfoară, lipici, etc.

NU se vor folosi cioburi de sticla, resturi de metal, tablă, etc, tot ceea ce poate fi un pericol pentru copii.

Materialele pot fi adunate şi de către copii în urma ieşirilor în parcuri sau pot fi aduse de acasă.

Din materialele pe care le avem putem confecţiona, de exemplu:

 • din hârtie: desene, picturi, decupare, origami, flori artificiale, pastă de modelat obiecte din papirmase, ţesătură din fâşii colorate, jocuri de cărţi ilustrate, păpuşi cu obiecte de îmbrăcăminte, etc.
 • din carton: case, suporturi, coşuleţe, cutii pentru cadouri sau pentru păstrarea obiectelor mici, figurine pentru teatru de masă, animale care stau în picioare,  jocurile de societate desenate pe cartoane, etc.
 • din pene: combinate cu ghinde, nuci, putem face păsări, îngeraşi, sau lipite pentru a decora felicitările, etc.
 • apa: pentru a naviga cu bărcuţe, vaporaşe, confecţionate de elevi din dopuri, plastic, hârtie, etc.
 • din flori si frunze uscate: se pot face tablouri, felicitări, ornamente pentru sărbători, etc.
 • în pământ se poate planta şi se pot îngriji plantele, florile însămânţate.
 • lutul serveşte la modelaj.
 • seminţele şi sâmburii: se pot folosi la crearea de tablouri, a sporului casei în sticle, mozaicuri , felicitări, etc.
 • din fructe putem modela animale, coşuleţe, etc.etc.etc.

Copiii sunt foarte inventivi, construiesc singuri, uneori fară  instructaj, chiar şi fără model, din cuburi sau lego, din materialele de bază, combinându-le cu talent şi imaginaţie şi pot realiza lucruri minunate.

 

       DOAR IUBINDU-I ÎI PUTEM AJUTA!

Rodica Doina Cheregi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Hosting gratuit oferit de Tanase Cosmin Romeo